ТелеВИзија или теЛЕвизија

Претходна недоумица
По мени

Следећа недоумица
Малопре

aaa tv.jpg

Реч телевизија се најчешће изговара с дугосилазним акцентом на трећем слогу од краја (исто као визија) — телеви̑зија. По правилу новоштокавске и српске стандардне акцентуације, силазни нагласци не стоје на унутрашњим слоговима, па се примери (најчешће страних речи) као што је овај морају саобразити постојећим правилима.

Најчешће се прописује преношење тог акцента за слог уназад, што је типично за новоштокавске говоре: телеви̑зија → телѐвӣзија (као прови̑зија → про̀вӣзија, дево̑јка → дѐво̄јка). Друга могућност је задржавање места акцента, уз мењање квалитета тона (силазни → узлазни): телеви́зија (као ауди́ција, револу́ција, спекула́ција).

Наши речници су, а за њима и говорници у медијима, безразложно промовисали само акценат телѐвӣзија, иако је он сасвим неприродан данашњем образованом говорнику стандардног језика за тај акценатски тип (нарочито ако га спикер изговори извештачено и без дужине на и), стављајући украј једнако легитимни облик телеви́зија, чију правилност потврђује серија именица тог акценатског типа и понеки речник.

Дакле, када се користи стандардни језик, требало би избегавати телеви̑зија и користити телеви́зија (или, ако више волите, телѐвӣзија).

Тагови акценат
Сродне теме
pitajte-nas.png
Imejl.png
atelje%20logo%20forum%20copy.png
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство, некомерцијално, без прерада 3.0 без других платформи